Mazurek kawowy

  • 10
  • 50 minut
Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 1 żółtko POLSKA KURKA
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC

Składniki na krem:

  • 250 g serka Mascarpone LES CROISÉS
  • 200 g białej czekolady z wiórkami kokosowymi TABLETTE D'OR
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej PLANTATION
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowe składniki:

  • wiórki kokosowe
  • pistacje niesolone TOKAPI
  • jagody goji
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Na stolnicę wyłożyć mąkę, dołożyć pozostałe składniki i zagnieść.
  3. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta zrolować wałek i ułożyć dookoła ciasta, tworząc ramkę. Ciasto piec 30 minut.
  4. Krem: Podgrzać mleko i rozpuścić w nim kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać serek mascarpone, a następnie dodać mieszankę kawową.
  5. Kawową masę wylać na ostudzone ciasto kruche. Mazurka schłodzić około 1 godziny. Udekorować wiórkami kokosowymi, rozdrobnionymi pistacjami i jagodami goji.
Polecamy