Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonym pomidorami i serem feta

  • 10
  • 90 minut
Składniki:
  • 1 pierś z indyka
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej Saint-Azay
  • 250 g mrożonego szpinaku Notre Jardin
  • 12 suszonych pomidorów Rustica
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta Les Croises
  • oliwa z oliwek Rustica
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz dodać drobno posiekany czosnek, a po minucie dodać rozmrożony szpinak. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut do odparowania płynu.
  3. Filet z indyka nadkroić i rozłożyć, tak, żeby utworzył duży prostokąt. Mięso włożyć pomiędzy folię spożywczą i rozbić tłuczkiem formując prostokąt. Mięso przyprawić pieprzem z dwóch stron i skropić oliwą.
  4. Płat indyka rozłożyć na folii, na połowie ułożyć warstwę przestudzonego szpinaku, na szpinak pokruszyć ser feta, oraz ułożyć suszone pomidory. Zwinąć wszystko w roladę. 
  5. Z plastrów szynki ułożyć prostokąt. Na brzegu ułożyć mięsną roladę i rolując roladę owinąć ją w szynkę.
  6. Roladę przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą z oliwek. Z wierzchu roladę posmarować cienką warstwą oliwy.
  7. Piec roladę w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.
  8. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a mięso zostawić jeszcze w gorącym piekarniku na 10 minut.
  9. Mięso wyjąć z piekarnika. Odczekać 5 minut, a następnie pokroić w plastry i podawać.
Polecamy