Kapusta z grzybami i fasolą

  • 8
  • 50 minut
Składniki:
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty BIO Village
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 puszki białej fasoli Notre Jardin
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek Rustica
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Grzyby zalać wrzącym bulionem i odstawić do namoczenia na 2 godziny.
  2. Cebule pokroić w kostkę.
  3. W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz dodać cebulę i zeszklić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i kapustę i wymieszać.
  4. Dodać grzyby wraz z bulionem, wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Dodać fasolę razem z zalewą i gotować 10 minut.
  6. Na patelnie dać 2 łyżki oliwy, dodać mąkę, podgrzewać aż mąka zrobi się jasnobrązowa. Dodać do kapusty i zagotować.
  7. W razie potrzeby doprawić kapustę solą i pieprzem.
Polecamy