Sałatka z dynią i komosą ryżową

  • 4
  • 45 minut
Składniki:

Pieczona dynia:

  • ½ małej dyni
  • 1 czerwona cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica

Sos:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek Rustica
  • 4 łyżki octu balsamicznego Rustica
  • 1 łyżeczka musztardy dijon Rustica
  • 2 łyżki syropu klonowego Tables du Monde
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki sałatki:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • ½ szklanki żurawiny suszonej Tablier Blanc
  • ½ owoca granatu
  • 100 g sera feta Les Croises
  • ½ szklanki orzechów włoskich Tablier Blanc
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć dynię i cebulę. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
  2. Warzywa piec około 25-30 minut do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Komosę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć, a następnie ugotować w 1 szklance wody.
  5. Do miski wrzucić ugotowaną i ostudzoną komosę, ostudzoną dynię z cebulą, szpinak, posiekane orzechy, żurawinę i ziarenka granatu. Wymieszać. Na wierzch pokruszyć ser feta.

Polecamy