Sałatka na ciepło z kaszą gryczaną i buraczkiem

  • 4
  • 50 minut
Składniki:
  • 2 szklanki kaszy gryczanej jasnej COMPTOIR DU GRAIN
  • 3 duże buraczki
  • 150 g szpinaku
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu RUSTICA
  • 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 łyżki octu balsamicznego RUSTICA
  • 4 garście rukoli
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka syropu klonowego TABLES DU MONDE
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Buraczki posolić, posypać rozmarynem, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 łyżką octu balsamicznego. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut.
  2. Kaszę wypłukać dokładnie na sicie. 2 szklanki kaszy ugotować w 3,5 szklankach wody. Podczas gotowania nie odkrywać pokrywy i nie mieszać. Kiedy większość wody z kaszy wyparuje wyłączyć ogień i zostawić kaszę pod przykryciem, żeby doszła i wchłonęła resztę wody.
  3. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Dodać plasterki pora. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, następnie dodać plasterki czosnki i smażyć kolejną minutę. Dodać szpinak. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy szpinak straci swoją objętość dodać ugotowaną wcześniej kaszę. Doprawić octem balsamicznym i syropem klonowym. Na koniec dodać upieczone wcześniej buraczki.
  4. Potrawę przełożyć do miski. Udekorować natką pietruszki i rukolą.

Polecamy