Burger z czerwonej fasoli z piklowaną marchewką

  • 6
  • 50 minut + 2 godziny piklowania
Składniki:

Składniki na piklowaną marchewkę:

  • 1 duża marchewka
  • 3 cm kawałek imbiru
  • ½ szklanki octu jabłkowego Rustica
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

Składniki na burgery z fasoli:

  • 2 puszki fasoli czerwonej Notre Jardin
  • 1 burak
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • ½ szklanki orzechów włoskich Tablier Blanc
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅛ łyżeczki pieprzu

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu Rustica
  • 3 łyżki ketchupu Rustica
  • 1 łyżeczka musztardy dijon Rustica

Pozostałe składniki:

  • 6 bułek do hamburgerów EPI d'OR
  • 2 szklanki liści roszponki
  • 2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować piklowane marchewki: marchewkę i imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do słoiczka. Ocet, wodę, sól i cukier podgrzać w garnuszku do połączenia się składników. Przelać do słoika i zakręcić szczelnie. Odstawić na kilka godzin.
  2. Do siemienia lnianego dodać 1 łyżkę wody i odstawić do namoczenia.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu około 8 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę i smażyć na średnim ogniu do momentu jak odparuje z nich płyn i lekko się przyrumienią.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Burak obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Do malaksera przełożyć pieczarki, buraki, siemię, orzechy, posiekaną natkę pietruszki przyprawy i sos sojowy. Rozdrobnić niezbyt dokładnie. Dodać odsączoną fasolę czerwoną i ponownie niezbyt dokładnie rozdrobnić.
  7. Ręce posmarować delikatnie oliwą i formować z masy burgery. Ułożyć je na blaszce. Piec 15 minut, następnie obrócić i piec kolejne 10 minut.
  8. Burgery wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.
  9. Awokado obrać, pozbawić pestek, ugnieść za pomocą widelca, dodać drobno starty czosnek, sok z cytryny i sól. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.
  10. Przygotować sos: majonez, ketchup i musztardę wymieszać.
  11. Bułki przekroić i chwilkę podgrzać w piekarniku z włączoną górną grzałką tak, żeby wnętrze bułki ładnie się zarumieniło.
  12. Dolna bułkę posmarować awokado, ułożyć burgery z fasoli, przykryć roszponką i piklowaną marchewką, dodać sos i przykryć górną częścią bułki. Burgery przebić drewnianymi patyczkami i podawać.
Polecamy