Burgery z kurczakiem i piklowaną czerwoną cebulą

  • 4
  • 50 minut
Składniki:

Składniki na burgery:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej RUSTICA
  • ½ łyżeczka soli RUSTICA
  • ⅛ łyżeczki pieprzu RUSTICA
  • ½ pęczka natki pietruszki

  Składniki na sos:

  • 6 łyżek majonezu RUSTICA
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej RUSTICA
  • 9 łyżek ketchupu RUSTICA

  Składniki na piklowaną czerwoną cebulę:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml octu jabłkowego RUSTICA
  • 4 łyżki miodu NID D'ABEILLE
  • ⅛ łyżeczki soli RUSTICA
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu RUSTICA

  Pozostałe składniki:

  • 4 bułki
  • sałata
  • pomidory
  • ogórki konserwowe RUSTICA
  • świeża kolendra

 

Sposób przygotowania:

Piklowana czerwona cebula:

  1. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć w słoiku, dodać obrany ząbek czosnku.
  2. Przygotować zalewę: w rondelku umieścić pieprz, sól, oraz miód, zalać octem. Wymieszać , przykryć i zagotować. Kiedy zalewa będzie zagotowana, zdjąć z ognia i zalać nią cebulę. Odstawić do przestudzenia.

Sos:

  1. Wymieszać majonez, musztardę i ketchup razem.

Mięso:

  1. Czosnek rozdrobnić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki na mięso i za pomocą dłoni wyrobić na jednolitą masę. Uformować 4 kotlety. Kotlety usmażyć na patelni grillowej z dwóch stron na rumiany kolor. Odstawić.

Burgery:

  1. Bułki przekroić na pół i podpiec je w piekarniku. Spód bułki posmarować sosem. Ułożyć sałatę, pomidora i ogórka, następnie mięso, porcję cebulki i świeżą kolendrę. Przykryć górą bułki.
Polecamy