Crumble z wiśniami i migdałami

  • 8
  • 50 minut
Składniki:

Owoce:

  • 400 g jabłek
  • 35 g masła Les Croises
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Demerara Teva
  • 800 g mrożonych wiśni

  Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g migdałów Tablier Blanc
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 125 g masła Les Croises
  • 50 g cukru trzcinowego Bio Village
  • 2 garści płatków migdałów Tablier Blanc

  Dodatkowo:

  • Lody śmietankowe lub waniliowe Eskiss
Sposób przygotowania:
  1. Migdały zmielić na mąkę. W misce wymieszać razem: mielone migdały, mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  2. Dodać kosteczki masła i rozetrzeć palcami. Dodać cukier i jeszcze przez moment wszystko porozcierać.
  3. Odłożyć kruszonkę.
  4. Przygotować owoce: jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  5. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, a następnie jabłka. Smażyć jabłka pod przykryciem, na niedużym ogniu aż zaczną się rozpadać. Około 10-15 minut.
  6. Kiedy jabłka będą bardzo miękkie, zwiększyć ogień dodać wiśnie i dusić pod przykryciem około 3 minut. Następnie gotować owoce pod przykryciem jeszcze chwilę bez pokrywki.
  7. Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone owoce przykryć kruszonką. Z wierzchu posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
  8. Podawać z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
Polecamy