Faszerowany bakłażan

  • 10
  • 1 godzina 10 minut
Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek RUSTICA
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina RUSTICA
  • 1 opakowanie sera feta LES CROISES
  • Bazylia świeża
  • 3 łyżki oliwy z oliwek WM
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego TURINI
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę bakłażana ponacinać w kratkę, a następnie za pomocą łyżki wybrać miąższ, zostawiając obwódkę o grubości około 1 cm.
  3. Bakłażany posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i oprószyć solą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut, do miękkości.
  4. W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć kilka minut, następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki i smażyć pół minuty. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć około 2 minut, następnie dodać kawałki bakłażana, a po dwóch minutach dodać pomidory w puszce, koncentrat  pomidorowy, kumin, sól i pieprz. Smażyć kilka minut. Na  koniec smażenia dodać oliwki, ocet i drobno posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić.
  5. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220 stopni i ustawić górną grzałkę.
  6. Do połówek bakłażanu nałożyć farsz. Z wierzchu pokruszyć fetą. Zapiekać 8-10 minut.
  7. Upieczone bakłażany udekorować listkami bazylii.
Polecamy