Fit sernik na zimno z jogurtów greckich

  • 40 minut + 6 godzin w lodówce
Składniki:
  • Składniki na spód:
  • 200 g płatków owsianych WM
  • 1 duży banan
  • 20 g roztopionego masła WM
  • 4 łyżki ksylitolu WM
  • Składniki na masę:
  • 400 g jogurtu greckiego WM
  • 250 g mleczka kokosowego WM
  • 20 g żelatyny
  • 8 łyżek ksylitolu
  • Do podania:
  • Ulubione owoce
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki na spód wymieszać razem za pomocą blendera. Wyłożyć na tortownicę o średnicy ok 21 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Docisnąć do dna.  Odłożyć do lodówki
  2. Masa: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  3. Pozostałe składniki na masę wymieszać razem. Spróbować, w razie potrzeby dosłodzić wg uznania.  Żelatynę zalać ¼ szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody. Wymieszać do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę masy i wymieszać. Dodawać stopniowo żelatynę do masy.
  4. Masę przełożyć na przygotowany wcześniej spód. Odłożyć do lodówki na kilka godzin.
  5. Gotowy fit „sernik” podawać z ulubionymi owocami.
Polecamy