Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem i kaparami

  • 2
  • 30 minut
Składniki:
  • 2 bułki
  • 4 jajka Polska Kurka
  • 8 plasterków łososia wędzonego Ronde des Mers
  • 2 łyżki kaparów Rustica
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 4 łyżki serka białego do smarowania

Składniki na sos:

  • 2 żółtka jaj Polska Kurka
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szczypty soli

Dodatkowo:

  • rukola
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować kąpiel wodną: nalać wody do garnuszka, na garnuszku umieścić miskę metalową, tak, żeby dno nie dotykało wody. Do miski przełożyć żółtka i wodę. Włączyć palnik, żółtka i wodę mieszać za pomocą trzepaczki, kiedy masa będzie gęstnieć dodać masło, mieszać aż ponownie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przyprawić cytryną i solą. Sos odstawić.
  2. Przygotować 4 jajka w koszulce.
  3. Bułki przekroić i lekko zgrillować. Każdą bułkę posmarować serkiem.
  4. Następnie ułożyć plasterki wędzonego łososia i jajko. Polać sosem jajecznym. Ułożyć plasterki czerwonej cebuli oraz kapary. Podawać ze świeżą rukolą.
Polecamy