Kremowa zupa z kurczakiem

  • 6
  • 50 minut
Składniki:
  • 500 g ugotowanego wcześniej kurczaka
  • 1,5 l bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ szklanki cheddara Les Croises
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 250 g serka kremowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 szklanki makaronu muszelki Turini
  • 150 g świeżego szpinaku

Do podania:

  • ½ szklanki sera Grana padano Les Croises
  • ½ pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodać czosnek, smażyć 30 sekund, następnie dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz selera pokrojonego w kostkę i smażyć około 10 minut.
  2. Dodać bulion, śmietankę, serek oraz kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
  3. Dodać surowy makaron i gotować 10 minut. Następnie dodać cheddar i gotować jeszcze około 2 minut. Na koniec dodać posiekany szpinak, przyprawić solą i pieprzem.
  4. Podawać z dodatkową porcją sera Grana padano oraz posiekaną natką pietruszki.
Polecamy