Owsianka dyniowa na zimno

  • 2
  • 10 minut
Składniki:
  • ⅓ szklanki mleka
  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego Delisse
  • ⅓ szklanki puree z upieczonej dyni Notre Jardin
  • 2 łyżki syropu klonowego Tables du Monde
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka chia
  • ½ łyżeczki cynamonu Rustica
  • 2 szczypty imbiru Rustica
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • garść rodzynek Tablier Blanc
  • Dodatkowo do podania: orzechy pekan i figi Tablier Blanc, banany
Sposób przygotowania:
  1. Mleko, jogurt i puree wymieszać razem w słoiku. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.
  2. Dodać płatki owsiane, chia i rodzynki, ponownie wymieszać. Posłodzić do smaku syropem klonowym.
  3. Zakręcić słoik i schować na noc do lodówki.
  4. Rano przemieszać owsiankę, gdyby okazała się za gęsta rozrzedzić jogurtem. Przełożyć do miseczek udekorować bananem, figami i posiekanymi orzechami pekan.

Polecamy