Pancakes z kawałkami czekolady

  • 4
  • 40 minut
Składniki:
  • 2 jajka POLSKA KURKA
  • 2 szklanki maślanki
  • 3 łyżki masła
  • ½ łyżeczki soli RUSTICA
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej TABLIER BLANC
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g czekolady deserowej EQUADOR
  • Do smażenia:
  • olej rzepakowy RUSTICA
  • Do podania:
  • masło
  • syrop klonowy
Sposób przygotowania:
  1. Czekoladę pokroić w małą kosteczkę.
  2. Wszystkie składniki na pancakes powinny być w temperaturze pokojowej.
  3. W jednej misce wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. W drugiej misce wymieszać razem jajka, maślankę i rozpuszczone i przestudzone masło. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać tylko do połączenia.
  4. Rozgrzać patelnię do naleśników i delikatnie posmarować dno patelni olejem. Smażyć po 3-4 pancakes na raz, na średnim ogniu, przewracając na drugą stronę po około 2 minutach.
  5. Serwować gorące z kosteczką masła i syropem klonowym.
Polecamy