Śniadaniowa fritatta z batatem, szpinakiem i fetą

  • 4
  • 60 minut
Składniki:
  • 1 średni batat
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 200 g mrożonego szpinaku NOTRE JARDIN
  • 8 jajek POLSKA KURKA
  • 100 g sera feta LES CROISES
  • 2 cebule dymki
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • świeży tymianek
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blachę o wymiarach 30 x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Batata obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec 20 minut.
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić plasterki dymki, a po kilku minutach dodać szpinak. Smażyć kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Odsączyć z nadmiaru wody.
  4. Po upieczeniu batatów obniżyć temperaturę do 170 stopni.
  5. Na blachę z batatami dołożyć szpinak.
  6. W misce ubić jajka z odrobiną soli i pieprzu. Masą jajeczną zalać bataty i szpinak. Z wierzchu pokruszyć ser feta.
  7. Piec 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
  8. Upieczoną fritattę udekorować świeżym tymiankiem.
Polecamy