Zapiekane bataty

  • 6
  • 45 minut
Składniki:
  • 2 bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Rustica
  • 2 łyżki masła Les Croises
  • 4 łyżki tartego Grana padano Les Croises
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ⅛ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bataty umyć, obrać i pokroić w plasterki.
  2. Bataty przełożyć do miski, skropić oliwą i roztopionym masłem. Dodać rozdrobniony czosnek, przyprawy i tarty ser. Dokładnie wszystko wymieszać, nacierając każdy plasterek batatu mieszanką.
  3. Plasterki batatu ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć rozmaryn.
  4. Piec około 35 minut aż bataty zmiękną i ładnie się zarumienią.
Polecamy