Zielony pilaf z komosą ryżową i kaszą bulgur

  • 10
  • 30 minut
Składniki:
  • 200 g kaszy bulgur Comptoir du Grain
  • 200 g komosy ryżowej Comptoir du Grain
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • 2x czerwona cebula
  • 2 łyżki octu balsamicznego Rustica
  • 3x mała cukinia
  • 3 x czerwona papryka
  • 400 g szparagów
  • 50 g pistacji Tablier Blanc
  • 1 granat
  • 100 g świeżej rukoli
  • garść liści świeżej mięty
  • garść liści natki pietruszki
  • 100 g rodzynek Tablier Blanc
  • skórka z 1 cytryny

  Składniki na dressing:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek Rustica
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki syropu klonowego Tables du Monde
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę i komosę ugotować. Odstawić do ostudzenia. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, cukinię w plasterki.
  2. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać piórka cebuli i smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny i gotować pół minuty. Cebulę zdjąć z patelni.
  3. Na patelnię dodać 1 łyżkę oliwy. Usmażyć kawałki papryki i cukinii. Zdjąć z patelni. Dodać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć szparagi.
  4. W misce wymieszać razem: kaszę, komosę, cebulę, paprykę, cukinię i szparagi. Dodać pestki granatu, pistacje, rodzynki ,skórkę z cytryny i rukolę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę.
  5. Przygotować dressing: wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.  Sałatkę wymieszać z dressingiem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły.

Polecamy