Zupa krem z fasoli

  • 6
  • 30 minut
Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek BIO VILLAGE
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 puszki białej fasoli NOTRE JARDIN
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 6 plasterków szynki włoskiej SAINT-AZAY
  • 6 jajek POLSKA KURKA
  • ½ szklanki śmietany 36%
  • 2 łyżeczki chrzanu RUSTICA
  • rozmaryn
  • płatki chili
Sposób przygotowania:
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć na średnim ogniu kilka minut. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę, smażyć kolejne kilka minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać fasolę odsączoną z zalewy, chwilę przesmażyć i zalać wszystko bulionem. Gotować 15 minut.
  2. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Jajka ugotować na twardo.
  4. Śmietanę ubić, a następnie dodać chrzan i delikatnie wymieszać.
  5. Szynkę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z funkcją grzałki tak, żeby szynka stała się chrupiąca.
  6. Zupę podawać z chrzanową śmietaną, ugotowanymi jajkami, posiekanym rozmarynem oraz płatkami chili.
Polecamy