Żurek

  • 8
  • 60 minut
Składniki:
  • 1 zakwas na żurek NASZE SPECJAŁY
  • 3 białe kiełbasy NASZE SPECJAŁY
  • 100 g boczku
  • 1 cebula biała
  • 1 kiełbasa czerwona NASZE SPECJAŁY
  • 2 marchewki
  • ½ kg ziemniaków
  • ok. 2-3 litry wody
  • 2 liście laurowe RUSTICA
  • 3 ziela angielskie RUSTICA
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu RUSTICA
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej RUSTICA
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • sól do smaku

Do podania:

  • 8 jajek POLSKA KURKA
Sposób przygotowania:
  1. Do dużego garnka przełożyć białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu i zalać wodą. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz plasterki marchewek i gotować kolejne 20 minut.
  2. W międzyczasie cebulę i boczek pokroić w kostkę, a czerwoną kiełbasę w plasterki. Na dużej głębokiej patelni najpierw zarumienić kawałki boczku, dołożyć kiełbasę, również zarumienić, a na koniec dodać cebulę i smażyć jeszcze kilka minut aż cebula nabierze koloru.
  3. Kiedy marchewki i ziemniaki w zupie będą już miękkie, dodać żur i zagotować. Zdjąć z ognia doprawić musztardą, śmietanką i solą. Na koniec dołożyć podsmażony wcześniej boczek z kiełbasą i cebulą.
  4. Żurek podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Polecamy