- 4
- 50 minut
Składniki:
Składniki na burgery:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 łyżka musztardy sarepskiej RUSTICA
- ½ łyżeczka soli RUSTICA
- ⅛ łyżeczki pieprzu RUSTICA
- ½ pęczka natki pietruszki
Składniki na sos:
- 6 łyżek majonezu RUSTICA
- 4 łyżki musztardy sarepskiej RUSTICA
- 9 łyżek ketchupu RUSTICA
Składniki na piklowaną czerwoną cebulę:
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml octu jabłkowego RUSTICA
- 4 łyżki miodu NID D'ABEILLE
- ⅛ łyżeczki soli RUSTICA
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu RUSTICA
Pozostałe składniki:
- 4 bułki
- sałata
- pomidory
- ogórki konserwowe RUSTICA
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Piklowana czerwona cebula:
- Cebulę pokroić w piórka i ułożyć w słoiku, dodać obrany ząbek czosnku.
- Przygotować zalewę: w rondelku umieścić pieprz, sól, oraz miód, zalać octem. Wymieszać , przykryć i zagotować. Kiedy zalewa będzie zagotowana, zdjąć z ognia i zalać nią cebulę. Odstawić do przestudzenia.
Sos:
- Wymieszać majonez, musztardę i ketchup razem.
Mięso:
- Czosnek rozdrobnić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki na mięso i za pomocą dłoni wyrobić na jednolitą masę. Uformować 4 kotlety. Kotlety usmażyć na patelni grillowej z dwóch stron na rumiany kolor. Odstawić.
Burgery:
- Bułki przekroić na pół i podpiec je w piekarniku. Spód bułki posmarować sosem. Ułożyć sałatę, pomidora i ogórka, następnie mięso, porcję cebulki i świeżą kolendrę. Przykryć górą bułki.