Muffinki z fetą, szpinakiem i oliwkami

  • 8
  • 35 minut
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej Tablier Blanc
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki posiekanego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • dwie garście czarnych oliwek Rustica
  • 60 g sera feta Les Croises
  • sól i pieprz do smaku

  Dodatkowo:

  • świeży tymianek
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać szpinak i smażyć chwilę aż liście szpinaku stracą swoją objętość.
  2. W jednej misce wymieszać razem: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszać mleko, jajka i oliwę.
  3. Ser feta pokruszyć, a oliwki przekroić na pół.
  4. Mokre składniki wlać do suchych i mieszać. Dodać ostudzony czosnek, pokruszony ser feta oraz oliwki. Doprawić solą i pierzem. Masę przelać do papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Upieczone muffinki udekorować świeżym tymiankiem.
Polecamy