Kremowa feta z karmelizowanymi pomidorkami

  • 2
  • 50 minut
Składniki:

Składniki na karmelizowane pomidorki:

  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 szklanka oliwy RUSTICA
  • sól

  Składniki na kremową fetę:

  • 300 g sera feta LES CROISES
  • ¼ szklanka wody
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek RUSTICA

  Dodatkowo:

  • grzanki
  • świeżo mielony pieprz RUSTICA
  • listki bazylii
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pomidorki umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać rozmaryn, plasterki czosnku, sól i oliwę. Piec wszystko około 40 minut.
  2. W międzyczasie za pomocą ręcznego blendera ubić fetę z oliwą i wodą.
  3. Ubitą fetę wyłożyć w naczyniu. Na fetę wyłożyć karmelizowane pomidory. Udekorować listkami bazylii, przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z gorącymi grzankami.

Polecamy