Ciasto ze śliwkami

  • 10
  • 1 godzina 10 minut
Składniki:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka POLSKA KURKA
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 220 g mąki pszennej BIO VILLAGE
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 600 g śliwek węgierek

  Składniki na kruszonkę:

  • 60 g masła roztopionego WM
  • 80 g mąki pszennej
  • 100 g cukru WM

  Dodatkowo:

  • Cukier puder
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  2. Proszek do pieczenia, oraz obie mąki przesiać przez sitko. Odłożyć.
  3. W misie miksera umieścić miękkie masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim ucierając po każdym dodaniu, tylko do połączenia się składników. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  4. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć między palcami do uzyskania kruszonki.
  5. Dno formy o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Do formy przełożyć ciasto i wyrównać. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek, rozcięciem do góry, jedna obok drugiej. Śliwki posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Polecamy