Ciasto czekoladowe na oliwie z oliwek (bezglutenowe)

  • 12
  • 60 minut
Składniki:
  • ½ szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 180 g gorzkiej czekolady EQUADOR
  • ½ szklanki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 4 jajka POLSKA KURKA
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

  Do podania:

  • Bita śmietana i ulubione owoce
Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
  2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować cienką warstwą oliwy z oliwek.
  3. W metalowej misce umieścić posiekaną czekoladę, oliwę i sól. Składniki podgrzać w kąpieli wodnej. Metalową miskę umieścić na rondelku z wodą, tak żeby woda nie dotykała miski. Wodę  zagotować i zmniejszyć ogień. Składniki w misce mieszać do połączenia i rozpuszczenia się czekolady.
  4. Następnie dodać ½ szklanki cukru i ubijać. Dodać mąkę migdałową oraz ryżową i wymieszać. Następnie dodać żółtka jajek i dokładnie wymieszać. Żółtka jajek powinny być w temperaturze pokojowej.
  5. Białka jaj ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać  ¼ szklanki cukru łyżka po łyżce, cały czas miksując.  Ubite białka dodawać partiami do masy czekoladowej i delikatnie wmieszać.
Polecamy