Ciasto jabłkowo-migdałowe bezglutenowe

  • 6
  • 70 minut
Składniki:

Suche składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej Tablier Blanc
  • ½ łyżeczki soli Rustica
  • ½ łyżeczki cynamonu Rustica

Mokre składniki:

  • 3 jajka Polska Kurka
  • ½ szklanki syropu klonowego Tables du Monde
  • 3 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 laska wanilii
  • Dodatkowo: 1 jabłko (pokrojone w plasterki)
  • Masło do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
  2. Wymieszać suche składniki razem, pozbywając się grudek.
  3. Jajka, syrop klonowy oraz olej kokosowy wymieszać razem. Dodać ziarenka wanilii i ponownie wymieszać.
  4. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać tylko do połączenia. Dodać plasterki jabłek i krótko wymieszać.  Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę.
  5. Piec 60 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut. Następnie wyjąc z formy i odstawić do ostudzenia na 50 minut.

Polecamy