Ciasto maślane z owocami

  • 12
  • 65 minut
Składniki:
  • 400 g masła WM
  • 400 g cukru pudru
  • 5 jajek POLSKA KURKA
  • 1 laska wanilii TABLIER BLANC
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej TABLIER BLANC
  • 700 g owoców sezonowych: malin, borówek, jeżyn, moreli
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  2. Przygotować tortownicę o średnicy 30 cm. Boki wysmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  4. Masło, cukier, jajka i ziarenka z laski wanilii utrzeć w misce na gładką, puszystą masę. Do masy przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszać.
  5. Na wcześniej przygotowaną blachę wlać masę. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut, do suchego patyczka.
Polecamy