Ciasto pomarańczowe

  • 8
  • 1h 10 minut
Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 160 ml oliwy z oliwek Rustica
  • 280 g dżemu z pomarańczy Bio Village
  • 3 jajka Polska Kurka
  • 120 g migdałów tartych Tablier Blanc
  • 100 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • 60 ml soku pomarańczowego Jafaden

Składniki na syrop:

  • 1 pomarańcza
  • 160 ml soku pomarańczowego Jafaden
  • 60 ml wody
  • ¼ szklanki miodu WM
  • ¼ łyżeczki cynamonu Rustica
  • 3 goździki
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru

Dodatkowo:

  • Odrobina masła i mąki do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  2. Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować delikatnie masłem i oprószyć mąką.
  3. Dżem z oliwą ubić za pomocą miksera na puszystą masę. Kiedy masa będzie już puszysta dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując.
  4. W osobnej misce wymieszać razem tarte migdały, mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać delikatnie tylko do połączenia.
  6. Masę przełożyć do formy. Piec przez około 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika zostawić w formie na 30 minut, następnie zdjąć obręcz, obrócić do góry dnem i pozostawić na kratce do wystudzenia.
  7. W międzyczasie przygotować syrop pomarańczowy: Przygotować skórkę z jednej pomarańczy, obierając ją bardzo cienko, tak, żeby uzyskać jak najmniej białej części skórki. Skórkę oraz pozostałe składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować 15 minut aż syrop zgęstnieje. Pozostawić do ostudzenia. Z syropu wyjąć goździki.
  8. Ostudzone ciasto ponadziewać patyczkiem do szaszłyka kilkukrotnie, żeby syrop mógł się lepiej wchłonąć. Skropić ciasto przestudzonym syropem. Ciasto można podawać ciepłe lub schłodzone.
Polecamy