Curry z soczewicy

  • 40 minut
Składniki:
  • Przyprawy:
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 ½ łyżeczki  mielonego kminu rzymskiego
  • 1 ½ łyżeczki  kurkumy mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek WM
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • Kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów WM
  • 1 puszka mleczka kokosowego WM
  • 2 puszki soczewicy WM
  • Sól do smaku
  • Listki świeżej kolendry
  • Do podania:
  • Ryż WM Chlebki naan
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszać wszystkie przyprawy razem. Odłożyć.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  3. W dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzanej patelni smażyć cebulę. Około 8 minut. Następnie dodać czosnek i imbir i smażyć około 2 minut. Dodać wymieszane wcześniej przyprawy. Smażyć 30 sekund.
  4. Dodać bulion, pomidory, oraz mleczko kokosowe. Przyprawić solą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Następnie dodać odsączoną z zalewy soczewicę i gotować kolejne 10 minut.
  5. W razie potrzeby doprawić.
  6. Gotowe curry podawać z ryżem, chlebkami naan i świeżą kolendrą.
Polecamy