Falafele na kefirowej mizerii

  • 4
  • 50 minut + 12 godzin moczenia ciecierzycy
Składniki:

Składniki na kefirową mizerię:

  • 2 ogórki
  • 1 szalotka
  • 1 awokado
  • 150 ml kefiru
  • 2 limonki
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • ¼ łyżeczki cukru pudru
  • koperek

Składniki na falafele:

  • 230 g suchej ciecierzycy NOTRE JARDIN
  • 1 szklanka natki pietruszki
  • 1 szklanka świeżej kolendry
  • 6 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 ½ łyżeczki soli RUSTICA
  • 4 łyżeczki mąki pszennej lub mąki z ciecierzycy

Do smażenia:

  • Olej rzepakowy RUSTICA
  • Do podania:
  • Chlebki pita
  • Listki mięty
Sposób przygotowania:
  1. Dzień wcześniej zalać suchą ciecierzycę wodą i moczyć minimum 12 godzin.
  2. Następnego dnia odsączyć ciecierzycę. Zmielić w maszynce do mięsa, razem z natka, kolendrą, szalotkami, czosnkiem i przyprawami. Dodać mąkę i wyrobić rękami. Gdyby masa się nie lepiła można dodać odrobinę wody.
  3. Z masy uformować małe falafele wielkości orzecha włoskiego. Odłożyć do lodówki na 30 minut, a następnie usmażyć w głębokim tłuszczu. Usmażone falafele odkładać na ręczniki papierowe, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
  4. Przygotować kefirową mizerię: kefir wymieszać z sokiem z limonek, oliwą, cukrem pudrem i drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem. Ogórki przekroić na pół a następnie pokroić w plastry, dodać do kefiru. Szalotkę przekroić na pół a następnie w cienkie piórka, dodać do kefiru. Wszystko wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  5. Do miseczek nałożyć kefirową mizerię, na to ułożyć ciepłe falafele. Udekorować plasterkami awokado i listkami mięty. Podawać z chlebkiem pita.
Polecamy