Hot dogi z sałatką z krewetek

  • 10
  • 130 minut
Składniki:

Składniki na sałatkę z krewetek:

  • 800 g krewetek PECHE OCEAN
  • 3 laski selera naciowego
  • ½ szklanki majonezu RUSTICA
  • 2 łyżki jogurtu greckiego BIO VILLAGE
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • sól, pieprz RUSTICA

Dodatkowo:

  • sałata lodowa
Sposób przygotowania:

Bułeczki:

  1. Wszystkie składniki na bułeczki do hot dogów powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Do misy robota wsypać mąkę, wodę, mleko, drożdże i cukier. Mieszać wszystko 5 minut do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec dodać sól oraz miękkie masło i mieszać 4 minuty, aby masło połączyło się z ciastem.
  3. Ciasto przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi objętość.
  4. Blat oprószyć odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 10 porcji.
  5. Każdą z bułeczek lekko zagnieść, a następnie rolować, aby uzyskać około 10 cm paluchy. Przygotować 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i układać bułki w sporych odstępach od siebie.
  6. Pozostawić bułki na blachach przez 45 minut do wyrośnięcia.
  7. Jajo rozkłóć za pomocą widelca. Za pomocą pędzelka kuchennego posmarować bułeczki jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15-20 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić bułki na kratce.

Przygotowanie sałatki z krewetek:

  1. Krewetki rozmrozić. Obrać i umyć.
  2. Zagotować wodę z solą. W międzyczasie przygotować miskę z lodem.
  3. Do gotującej się wody wrzucić krewetki i gotować 2-3 minuty. Przelać przez durszlak, a następnie schłodzić w lodzie.
  4. Seler naciowy i cebulę czerwoną, pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Wymieszać razem krewetki, seler naciowy, cebulę, zioła, majonez, jogurt, skórkę z cytryny oraz sok.
  5. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na minimum 2 godziny do połączenia się smaków.
  6. Bułeczki hot-dogowe naciąć. Wypełnić listkiem sałaty oraz porcją sałatki krewetkowej. Od razu podawać.
Polecamy