Krem z pieczonego kalafiora z curry

  • 4
  • 60 minut
Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml mleka kokosowego Tables du Monde
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • chili
  • świeża kolendra
  • świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kalafiora podzielić na różyczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić 1 łyżką oliwy i posolić.
  2. Piec około 30 minut do zarumienienia się kalafiora.
  3. W garnku podgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i smażyć 10 minut do zarumienienia się warzyw. Po tym czasie dorzucić drobno posiekany czosnek i imbir. Smażyć 1 minutę, często mieszając. Dodać kurkumę i curry, wymieszać, Następnie dodać około ¼ szklanki bulionu i mieszać cały czas gotując.
  4. Dodać pozostały bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut do miękkości warzyw.
  5. Odstawić kilka kawałków upieczonego kalafiora do dekoracji, resztę dodać do zupy i gotować około 5 minut.
  6. Po tym czasie, dodać mleko kokosowe i zblendować zupę na gładko. Doprawić solą i sokiem z cytryny.
  7. Krem podawać udekorowany kawałkami pieczonego kalafiora, plasterkami chili i listkami świeżej kolendry, doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Polecamy