Marokańskie pulpeciki z ciecierzycy

  • 8
  • 1 godzina
Składniki:
  • Oliwa z oliwek RUSTICA
  • 400 g ciecierzycy w puszce NOTRE JARDIN
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru wielkości kciuka
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 szczypty kardamonu

  Składniki na sos:

  • 2 puszki pomidorów NOTRE JARDIN
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu

  Do podania:

  • Kasza jaglana COMPTOIR DU GRAIN
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Cebulę pokroić drobno. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę podsmażać z odrobiną soli na oliwie na średnim ogniu.
  4. Do malaksera przełożyć płatki owsiane, marchewki, czosnek, imbir, cebulę i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Rozdrobnić wszystko niezbyt dokładnie, zbierając masę z brzegów miski w trakcie rozdrabniania. Masę przełożyć do miski i przemieszać wszystko razem.
  5. Za pomocą dłoni formować małe kotleciki wielkości orzecha włoskiego i wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy wszystkie pulpeciki będą już gotowe, nasmarować dłonie oliwą z oliwek i jeszcze raz ukulać wszystkie pulpeciki tak, żeby były pokryte oliwę z każdej strony.
  6. Pulpeciki piec około 20-25 minut.
  7. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Cebulę drobno posiekać Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę przełożyć cebulę z szczyptą soli i chwilę podsmażać. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać pomidory, przyprawy i gotować wszystko na małym ogniu ok. 15 minut, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje.
  8. Pulpeciki podawać z sosem pomidorowym i ugotowana kaszą jaglaną.

Polecamy