Meatloaf z indyka

  • 8
  • 55 minut
Składniki:

Składniki warzywne do meatlofa:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego Rustica
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki do meatlofa:

  • 500 g mielonego indyka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 jajko Polska Kurka
  • ¼ szklanki bulionu drobiowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Składniki na sos:

  • ⅓ szklanki ketchupu Rustica
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka syropu klonowego Tables du Monde
Sposób przygotowania:
  1. Na rozgrzany olej dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać startą marchewkę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć 1 minutę. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W misce wymieszać razem: mięso mielone, bułkę tartą, jajko, bulion, drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Dodać ostudzone warzywa i wymieszać.
  4. Masę uformować w kształt „bochenka”. Ułożyć na blaszce i piec około 35 minut.
  5. Przygotować sos: wymieszać ketchup, sos Worcestershire oraz syrop klonowy.
  6. Po 35 minutach pieczenia, meatloaf posmarować sosem i umieścić w piekarniku z funkcją górnej grzałki, piec kolejne 5 minut aż sos zacznie bulgotać.
  7. Wyjąc z piekarnika, odstawić na kilka minut a następnie pokroić i podawać.
Polecamy