Pieczone udka z kurczaka z cytryną

  • 3
  • 30 minut +1 godzina marynowania
Składniki:
  • 6 udek z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • Pęczek natki pietruszki
  • Plasterki cytryny

  Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego RUSTICA
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki RUSTICA
  • ½ łyżeczka ostrej papryki RUSTICA
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
Sposób przygotowania:
  1. Z podanych składników  przygotować marynatę. Kurczaka obtoczyć w marynacie i odłożyć na minimum godzinę.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  3. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć kurczaka z każdej strony po 4 minuty.
  4. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 20-25 minut.
  5. Upieczonego kurczaka udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.  

Polecamy