Sałatka gyros

  • 8
  • 40 minut
Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN
  • 2 ogórki zielone
  • 2 pomidory
  • 6 ogórków konserwowych RUSTICA
  • 1 czerwona cebula
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego BIO VILLAGE
  • 5 łyżek majonezu RUSTICA
  • ok. ¼ szklanki ketchupu

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego RUSTICA
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich RUSTICA
  • ½ łyżeczka papryki słodkiej RUSTICA
  • ½ łyżeczki papryki ostrej RUSTICA
  • ½ łyżeczki soli RUSTICA
  • ¼ łyżeczki pieprzu RUSTICA
  • 1 łyżka oliwy z oliwek BIO VILLAGE
  • 1 łyżka oleju rzepakowego RUSTICA
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Dodać wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać wcierając przyprawy w kawałki kurczaka. Zostawić na 20 minut.
  2. Wymieszać razem jogurt z majonezem i odstawić.
  3. Usmażyć kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka wystudzić i przełożyć do przeźroczystej miski, w której będziemy serwować sałatkę. Na warstwę kurczaka ułożyć czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Przykryć warstwą kurczaku. Następnie układać kolejno pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i ogórki zielone, kukurydzę, pokrojony w kostkę i pozbawiony pestek pomidor, warstwę jogurtową, a na koniec poszatkowaną kapustę pekińską.
  4. Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły.
Polecamy