Sałatka z soczewicą i jarmużem

  • 6
  • 20 minut
Składniki:

Składniki na sałatkę:

  • 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
  • 2 ogórki zielone
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • ½ czerwonej cebuli
  • 100 g jarmużu
  • 8 rzodkiewek
  • 100 g sera feta LES CROISÉS
  • ½ szklanki czarnych oliwek RUSTICA
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka mięty
  • 2 łyżki oliwy BIO VILLAGE
  • ⅛ łyżeczki soli RUSTICA

Składniki na dressing:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek BIO VILLAGE
  • ¼ szklanki soku z cytryny RUSTICA
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Dressing:

  1. Czosnek posiekać drobno, dodać pozostałe składniki dressingu i dokładnie wymieszać.

Sałatka:

  1. Soczewicę odsączyć z zalewy i przepłukać.
  2. Do jarmużu dodać 2 łyżki oliwy oraz sól i wygniatać dłońmi przez około 5 minut aż liście zmiękną.
  3. Pomidory i oliwki przekroić na pół, cebulę pokroić w kostkę, ogórki przekroić wzdłuż, a następnie na plasterki, rzodkiewki pokroić w plasterki, zioła drobno posiekać.
  4. Składniki sałatki wymieszać z dressingiem. Dodać pokruszoną fetę. Od razu serwować.
Polecamy