Tarta sernikowa

  • 12
  • 3h
Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka POLSKA KURKA

Składniki na masę serową:

  • 400 g sera twarogowego 3 krotnie mielonego
  • 250 g sera Ricotta LES CROISÉS
  • 120 g sera Mascarpone LES CROISÉS
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 jajka POLSKA KURKA
  • 160 g cukru

Do dekoracji:

  • świeże maliny
  • świeże truskawki
  • chipsy kokosowe lub płatki migdałowe
  • jajka czekoladowe
  • listki mięty
Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Na blacie usypać kopczyk z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło, cukier puder i sól.
  2. Wymieszać składniki za pomocą rąk, dodać jajka. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, zagnieść ciasto.
  4. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
  5. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 23 cm, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
  6. Nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę w celu obciążenia ciasta.
  7. Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20 min.
  8. Usunąć papier do pieczenia wraz z fasolą i dopiekać jeszcze 15 min, aż się zarumieni.

Nadzienie:

  1. Do miksera przełożyć wszystkie składniki na masę serową i krótko zmiksować, żeby nie napowietrzać masy.
  2. Przygotowaną masę przełożyć na upieczony i wystudzony kruchy spód. Wyrównać. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Po upieczeniu zostawić tartę do ostudzenia w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
  4. Udekorować owocami, chipsami kokosowymi lub płatkami migdałowymi oraz świeżymi listkami mięty.
Polecamy