Tarta z buraczkami i kozim serem

  • 12
  • 2 godziny
Składniki:
  • Ciasto kruche bezglutenowe CHAQUE JOUR SANS GLUTEN
  • 600 g buraczków
  • 2 czerwone cebule
  • ¾ szklanki octu balsamicznego BIO VILLAGE
  • 1 łyżka cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 200 g sera koziego LES CROISES
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 ml mleka
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon RUSTICA
  • 100 g świeżej rukoli
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto wyłożyć na formę i docisnąć palcami do brzegów.  Na dnie ciasta za pomocą widelca zrobić dziurki. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia.  Piec około 20 minut. A następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec  kolejne 5 minut. Odstawić do przestudzenia.
  2. Buraczki ugotować. Ugotowane buraki obrać i pokroić w cienkie paski. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelnię dodać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, oprószyć solą i gotować na małym ogniu około 6 minut. Następnie dodać buraczki i gotować 2 minuty.  Dodać ocet balsamiczny, cukier i tymianek. Gotować kilka minut do zredukowania octu. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
  3. W misce wymieszać razem jajka, śmietankę, mleko, musztardę i gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Na ugotowany spód tarty wyłożyć buraczki. Ułożyć plastry sera koziego, zalać masą jajeczną. Piec 40 minut.
  5. Upieczoną tartę podawać z rukolą.
Polecamy