Zupa z soczewicy i dyni

  • 5
  • 40 minut
Składniki:
  • 400 g dyni piżmowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
  • 1 cebula czerwona
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 80 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • Sól
  • Pieprz

  Do podania:

  • Jogurt grecki DELISSE
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić 2 łyżkami oliwy i oprószyć solą. Piec około 20 -25 minut do zarumienienia.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć 2 minuty. Następnie dodać kaszę, zalać bulionem i gotować 7 minut.
  4. Połowę z upieczonej dyni dodać do garnka, a drugą połowę rozdrobnić za pomocą widelca i również dodać do garnka. Dodać soczewicę odsączoną z zalewy oraz szpinak. Gotować 3 minuty.
  5. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać kminek oraz skórkę z cytryny.
  6. Gotową zupę przelać do misek, podawać z jogurtem greckim.
Polecamy