Zupa ziemniaczana

  • 8
  • 45 minut
Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 1-1,5  l bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki masła
  • 1/3 szklanki mąki BIO VILLAGE
  • 2 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • Sól
  • Pieprz

  Dodatkowo:

  • Szczypiorek
  • Boczek WM
  • 50 g sera cheddar LES CROISES
Sposób przygotowania:
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę  przełożyć ziemniaki, seler naciowy, cebulę i marchewki pokrojone w kostkę. Smażyć kilka minut. Zalać bulionem i zagotować. Gotować na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Dodać sól i pieprz.
  2. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając gotować około 1 minuty. Cały czas mieszając  i gotując dodawać stopniowo mleko. Kiedy konsystencja będzie gładka i gęsta zdjąć z ognia i dodać do garnka z warzywami i bulionem.  Dodać śmietankę, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku.
  3. Boczek pokroić w paski i smażyć na chrupiąco na suchej patelni. Szczypiorek pokroić drobno, a cheddar pokroić w cienkie paski.
  4. Zupę przelać do miseczek. Udekorować szczypiorkiem, chrupiącym boczkiem i serem cheddar.
Polecamy