Pieczone młode ziemniaki z pesto i pistacjami

  • 4
  • 35 minut
Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 60 g pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g sera Grana Padano LES CROISES
  • 100 g świeżej rukoli
  • 100 g natki pietruszki
  • 200 ml oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego RUSTICA
  • sól RUSTICA
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Ziemniaki wyszorować. Gotować przez 5 minut a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Piec 15-20 minut do zarumienienia
  3. Przygotować pesto: pistacje, czosnek, ser, rukolę, natkę pietruszki i ocet umieścić w blenderze. Zblendować na gładkie pesto, dolewając oliwę podczas blendowania. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Upieczone ziemniaki wymieszać z zielonym pesto. Udekorować dodatkowa porcją pistacji i rukoli.

Polecamy