Mikołajkowe brownie

  • 12
  • 30 minut
Składniki:

Składniki na babeczki:

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady Equador
  • 2 jajka Polska Kurka
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Tablier Blanc

Składniki na dekorację:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 24 truskawki
Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty a następnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
  2. Jajka wymieszać razem z cukrem. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  3. Formę na mini muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  4. Masę nałożyć do formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
  5. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  6. Przygotować krem: śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę.
  7. Muffinki udekorować kremem, ułożyć truskawki, a następnie nałożyć krem na truskawki tworząc „pompony”.
Polecamy